Mercedes visar EQV – helektrisk van med plats för åtta

Lotta Hedin

Lotta Hedin

21 aug 2019

Efter de elektriska transportbilarna eVito och eSprinter, lanserar Mercedes-Benz Vans nu sin EQV, en helektrisk van som i första hand är avsedd för persontransport. Målgruppen är både privatpersoner och företag. Den version som nu är klar för serietillverkning har premiärvisats, och kommer visas upp för allmänheten på motormässan i Frankfurt i mitten av september.

EQV har enligt Mercedes en räckvidd på 405 kilometres, och energiförbrukningen ligger på 27.0 kWh per 100 kilometer. Det är dock preliminära uppgifter – de officiella WLTP-siffrorna är ännu inte klara.
Motorn är på 150 kW, och batteriet rymmer 90 kWh (netto). Laddluckan sitter fram på bilen, och ombordladdaren tar emot upp till 11 kW. Genom snabbladdning ska batteriet kunna laddas från 10 till 80 procent på mindre än 45 minuter.

Kupén och antalet säten kan anpassas på flera olika sätt: Två separata stolar bak, med plats för en hel del last också. Eller fyra separata stolar bak, för till exempel hotell som erbjuder shuttle- eller hämtservice. Den går också att få med vanliga säten, vilket gör att EQV:n kan ta sju till åtta passagerare.

Lyxig shuttle mellan hotell och flygplats, eller vardagsåk för sexbarnsfamiljen? Kupén kan utformas på olika sätt.

EQV ska tillverkas i Vitoria i norra Spanien. Något pris för EQV har Mercedes ännu inte släppt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!