MINI-fabriken i Oxford ställer om – bara elbilar från 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 sep 2023

MINI har precis presenterat nya generation av både Cooper och Countryman. Med det finns nu båda modeller med eldrift. Förbränningsversionerna byggs fortfarande i MINI:s hemstad Oxford i England. Eldrivna MINI Cooper byggs däremot i Kina i samarbete med tillverkaren Great Wall Motor och eldrivna Countryman skruvas ihop i tyska Leipzig.

Men till 2030 ska MINI enbart tillverka eldrivna modeller och nu förbereds även den brittiska fabriken inför det. MINI:s ägare BMW investerar 600 miljoner pund – omkring 8,3 miljarder – för att ställa om fabrikerna i Oxford och Swindon för tillverkning av eldrivna modeller. Även den brittiska regeringen går in med ekonomiskt stöd för omställningen, men det är oklart vilken summa det handlar om. Från 2026 ska både nya eldrivna MINI Cooper och den kommande modellen Aceman byggas i Oxford.

Fabriken där får en årskapacitet på 200.000 bilar, men det handlar då inte enbart om eldrivna modeller. Tillverkningen av MINI Cooper med förbränningsmotor ska fortsätta där fram till 2030 då det endast kommer rulla eldrivna modeller av linan i Oxford.

Under förra året var det eldrivna Cooper SE som var den modell från MINI som sålde bäst. Totalt sålde Mini under förra året 292.923 bilar, varav 43.744 var MINI Cooper SE. I Sverige kunde MINI öka försäljningen av sin eldrivna modell med 2,9 procent. Totalt registrerades det 2 845 exemplar av Mini Cooper SE i Sverige under 2022.

Lansering av nya MINI Cooper och Countryman är planerad till nästa år, men några priser har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: