Nya Mini Cooper fångad på bild – så skiljer den sig från dagens version

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 apr 2023

Mini ska bli ett helt eldrivet märke till 2030 och har flera nya modeller på gång. Bland annat den större Countryman, som vi nyligen fick se med maskering

En modell som det nu dykt upp bilder på utan maskering är nästa generation av Mini Cooper. Den ska byggas både med bensinmotor i Oxford och med eldrift i Kina genom BMW:s samarbete med tillverkaren Great Wall Motors. 

Det är också den eldrivna versionen som vi nu får se, och utseende mässigt skiljer den sig en hel del åt från nuvarande generation. 

Karossen är mer avskalad och har fått mer typiska inslag från elbilar som sluten grill och infällda dörrhandtag för minskat luftmotstånd. 

Med den nya generationen har Mini talat om att återgå till rötterna hos modellen, som i sin ursprungliga versionen presenterades redan 1959. Men när det kommer till bilens baksida har Mini nu valt en design som skiljer sig både från originalet och förra generationen. 

Där hittas nu trekantiga strålkastare riktade mot varandra med en svart list mellan sig. Det ökar känslan av bredd hos bakpartiet en bred. Den exakta storleken har ännu inte meddelats, men på längden ska nya Mini Cooper mäta som förra generationen, alltså 3,8 meter. 

Under karossen ska det däremot nu gå att välja mellan två batteristorlekar. Mini har ännu inte bekräftat storlek och räckvidd, men enligt tidigare obekräftade uppgifter handlar det om 40 kWh för 38 mils räckvidd eller 54 kWh för 48 mils räckvidd. 

Nya Mini blir framhjulsdriven och förutom en version med 184 hästkrafter, vilket är samma som hos dagens generation, ska det även erbjudas en mer kraftfull version med 217 hästkrafter. 

Det har även ryktats om en cabrioletversion, något som Mini nu bygger i en begränsad upplaga av dagens eldrivna Mini Cooper.

Nya Mini Cooper väntas lanseras nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!