Polestar och Tesla undersöks av EU för subventioner från Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 sep 2023

Flera kinesiska bilmärken har på kort tid börjat säljas i Europa. Något som har väckt en oro bland de redan etablerade tillverkarna här att de kan konkurrera med lägre priser. EU-kommissionen har därför meddelat att de inleder en undersökning av kinesiska biltillverkare kring om och hur de får statliga stöd.

Och det ser nu ut att innefatta inte bara kinesiska bilmärken utan alla som tillverkar bilar där. Till exempel Tesla, Polestar, BMW och Renault.

– Det kan också vara andra producenters fordon om de får subventioner på produktionssidan, citeras EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis.

Enligt uppgifter till nyhetssajten Bloomberg pekas Tesla ut som en tillverkare som anses ha fått statliga stöd för att bygga elbilar i Kina. Teslas fabrik vid Shanghai är sedan en tid tillverkarens viktigaste för den globala försäljningen.

Till skillnad från när andra västerländska tillverkare inlett tillverkning i Kina har Tesla inte behövt ingå något samarbete med en lokal, kinesisk tillverkare. Volkswagen, BMW, Renault och andra har alla ingått någon form av samarbete för sin verksamhet i Kina.

Undersökning kring om statliga stöd i Kina innebär en orättvis konkurrenssituation på den europeiska marknaden pågår ännu. Beskedet om den kom plötsligt under kommissionsordförande Ursula von der Leyens linjetal i mitten av september.

Reaktionerna från Kina var irriterande med varningar för att det kan komma att slå tillbaka mot biltillverkarna i EU.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: