Räckviddsdvärg årets miljöbil i New York

Jakob Lagercrantz

Jakob Lagercrantz

13 apr 2017

Bilmässan New York Auto Show inleddes med en skräll. Vare sig Tesla Model X eller favorittippade Chevrolet Bolt blev World Green Car of the Year. Juryns val blev en laddhybrid med bara fyra mils räckvidd på el, inte över 40 mil som helelektriska Bolt. Och till skillnad från Teslan har den inte plats för sju.

Toyota Prius Prime hamnade i final med de båda amerikanska bilarna efter att konkurrenter som Hyundai Ioniq och vätgasbilen Honda Clarity gallrats bort av juryn på 75 motorjournalister.

Fyra mil räcker till för hälften av de amerikanska köparna, hävdar Toyota. Dessutom kan batteripaketet laddas fullt på 2,5 timmar med ett vanligt 240-voltsuttag. Men få trodde att fyra mil på el skulle räcka för att ta hem den åtråvärda titeln.

Chevrolet Bolt var redan utsedd till vinnare i amerikanska tidningar. En elbil med över 40 mils räckvidd (EPA) med ett pris som efter miljöbonus är jämförbart med en konventionell bil. Modellen ligger på en stabil sjätteplats i USA-ligan för laddbara bilar.  Ligan leds av Tesla Model S, sedan Chevrolet Volt, Toyota Prius Prime, Tesla Model X och Nissan Leaf.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: