Ryssland har utvecklat sin första egna elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2023

Som en följd av Rysslands invasionskrig i grannlandet Ukraina var det många biltillverkare från väst och Japan som valde att lägga ned sin verksamhet där. I det vakuum som uppstod klev kinesiska tillverkare. Siffror från tidigare i år visade att kinesiska märken stod för hälften av alla nya bilar som såldes.

Men den inhemska bilutvecklingen har inte stannat. Det visar det tekniska universitet i Moskva som nu presenterar vad som beskrivs som landets första egenutvecklade elbil. Det betyder att elmotorn, batterier och växelriktare ska vara utvecklade i Ryssland och inte ha köpts in från annat håll.

Avtotor Amber är namnet på den något udda skapelsen som är planerad att sättas i produktion från 2025 hos företaget Avtotors fabrik i Kaliningrad. Där byggdes tidigare bilar från europeiska och koreanska tillverkare på kontrakt.

De högt placerade strålkastarna i fronten för tankarna till första generation av – också den lite udda – Fiat Multipla. Några tekniska detaljer kring räckvidd eller hästkrafter har inte nämnts. Däremot uppges universitetet som utvecklat Amber ha kallat bilen för en ”Tesla killer” på sociala medier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: