Stellantis vill bygga två miljoner elbilar om året med ny plattform

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 jul 2023

2021 presenterade Stellantis sin nya elbilsplattform STLA som kommer i fyra olika storlekar. Med det vill koncernen, där märken som Fiat, Opel, Peugeot, Jeep och RAM ingår, kunna tillverka allt från små eldrivna stadsbilar till stora pickuper. Först ut blir STLA Medium för bilar inom C- och D-segmentet som ska börja användas senare i år. Stellantis uppger nu att de planerar att tillverka två miljoner elbilar om året på STLA Medium.

Vilka modeller som först ska byggas har inte meddelats, men det mesta pekar på att i alla fall en av dem är crossovermodellen Peugeot E-3008. Detaljerna kring den och eventuellt andra modeller som eldrivna Opel Grandland är ännu få. Det har bland annat talats om att Peugeot E-3008 kan få en räckvidd på 70 mil. Men det är inget som Peugeot har bekräftat utan baseras på vad som är tekniskt möjligt med plattformen.

Till skillnad från de större versionerna STLA Large och STLA Frame kommer Medium inte med en 800-voltsarkitektur för supersnabb laddning. Här är det i stället det idag vanligare 400 volt som gäller och med det alltså snabbladdning med som mest 200 kW. Enligt Stellantis kan vi räkna med 27 minuter för att ladda från 20 till 80 procent. Batterierna kan vara på upp till 104 kW och förbrukningen så låg som 1,4 kWh per mil.

STLA Medium är upplagd för modeller med fram- eller bakhjulsdrift och den maximala effekten anges till 285 kW, eller 388 hästkrafter. Som en ren elbilsplattform får vi också ett platt golv.

De två miljoner elbilarna om året som Stellantis planerar bygga med STLA Medium är för övrigt bara början. Enligt strategin Dare Forward 2030 ska koncernens 14 märken lansera 75 eldrivna modeller till 2030 och då sälja fem miljoner elbilar om året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: