Tesla sparkar 7 procent av sina anställda

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

18 jan 2019

I en blogpost i dag berättar Teslas vd Elon Musk om den svåra tid som ligger framför dem. Även om de gjorde vinst Q3 förra året och, enligt Musk, troligen gör en liten vinst för Q4 i år är de resultaten baserade på volymförsäljning av de dyrare varianterna av Model 3. För att fortsätta hålla en hög volym krävs det dock att företaget får till produktion och uppskalning av basmodellen av Model 3, som ska kosta 35 000 dollar och som ännu inte finns på marknaden.

– Våra bilar är fortfarande för dyra för de flesta människor, skriver Musk.

Vägen till basmodellen går dock via den variant som kallas Midrange, som bara finns i USA än så länge.

– Från och med med maj måste vi leverera Midrange-varianten av Model 3 på alla marknader, eftersom vi behöver nå fler kunder som har råd med våra fordon. … Just nu är vårt mest prisvärda erbjudande Midrange-modellen (42 mils räckvidd) med premiumljud och -interiör på 44 000 dollar. Behovet av lägre prisvarianter av Model 3 blir ännu större den 1 juli när den amerikanska skattekrediterna igen sjunker till hälften, vilket gör vår bil 1 875 dollar dyrare och igen i slutet av året försvinner helt, skriver Elon Musk i inlägget.

Tesla har vuxit med 30 procent anställda under 2018, vilket inte är hållbart enligt Musk. Därför måste cirka 7 procent av heltidsanställda sluta. Av deltids- och kontraktsanställda får endast de mest kritiska vara kvar.

– Jag vill att ni känner till alla fakta och siffror så att ni förstår att vägen framåt är väldigt svår. Det här är inte nytt för oss – vi har alltid stått inför stora utmaningar – men det är den verklighet vi står inför.

Enligt Elon Musk finns ingen annan väg för bolaget än att lyckas producera 35000 dollar-modellen av Model 3 med vinstmarginal och samtidigt skala upp produktionen. Och det måste alltså ske samtidigt som de sparkar mängder av anställda.

Även 2019 ser ut att bli en rysare för Tesla, även om förra årets drama kring produktionsproblemen blir svårslagna.

Aktien tappade nära 5 procent i förhandeln efter Elons blogginlägg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!