Tesla visar upp lastbil och buss

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

21 jul 2016

Tesla utvecklar eldrivna lastbilar och bussar – och de första ska presenteras redan nästa år. Det hoppas i alla fall vd:n Elon Musk som nu har publicerat en ny ”master plan”, den andra i ordningen.

”Båda är i ett tidigt utvecklingsstadium på Tesla och bör vara klara att visas upp nästa år”, skriver han. En pickup är också på gång.

Solpaneler med tillhörande batteripaket ingår också i planen, liksom teknik för självkörande bilar som är ”tio gånger säkrare än manuell körning”. Och när den ambitionen är uppnådd hoppas Musk att Teslaägare ska kunna hyra ut sina fordon som förarlösa taxibilar när de inte själva behöver dem. Då kan bilarna ”generera inkomst när du är på jobbet eller semester, vilket sänker månadskostnaden betydligt och ibland till och med drar in mer än leasingkostnaden.” Musks slutsats är att ”nästan vem som helst” därför kommer att ha råd med en Tesla. Han har också planer på en egen flotta av förarlösa taxibilar i städer där efterfrågan är särskilt stor.

Autopiloten ska finslipas genom något som kallas ”massive fleet learning”, det vill säga att bilarna delar information sinsemellan för att på så sätt accelerera ”inlärningstiden”.

Musk  är inte särskilt detaljerad om när planerna väntas vara förverkligade, vilket kritiker var snabba med att uppmärksamma.

– Elon Musk har lagt fram en storslagen plan för framtiden utan något tidsschema och utan att vara särskilt specifik och säger inget om hur och när Tesla kommer att gå med vinst, säger till exempel Michelle Krebs, analytiker på Autotrader.

”Master Plan, Part Deux”, som Musk kallar den, kommer tio år efter hans första master plan, som i stort sett har förverkligats. Först skulle han bygga få exemplar av en dyr bil (Roadster). Intäkterna skulle finansiera en billigare bil som tillverkas i fler exemplar (Model S och Model X) och intäkterna från dem betalar för utvecklingen av en ännu billigare bil som massproduceras (Model 3). Det var den enda möjliga vägen, skriver Musk, som konstaterar att försäljningen av Paypal inte inbringade nog med pengar för att hoppa direkt till steg tre.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!