Uppgift: Jättekoncernen samarbetar med Leapmotor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 okt 2023

Med kort mellanrum meddelade både Volkswagen och Audi att de inleder samarbete med kinesiska tillverkare för utveckling av elbilar. Orsaken är att försäljningen av de båda tyska märkenas elbilar haltar på den viktiga kinesiska marknaden.

Nu kommer uppgifter om ännu ett samarbete med en kinesiska tillverkare. Och den här gången med en hel radda både europeiska och amerikanska bilmärken.

Samarbetet uppges nämligen vara mellan kinesiska Leapmotor och jättekoncernen Stellantis. I den ingår inte mindre än 14 olika märken som Fiat, Opel, Citroën och Peugeot samt Jeep och RAM.

Om samarbetet handlar om att ta fram elbilar för den kinesiska eller globala marknaden är oklart. Till skillnad från både Audi och Volkswagen har Stellantis ingen stor närvaro på den kinesiska marknaden idag.

Redan i slutet av sommaren kom uppgifter om att samarbete var på gång mellan de båda företagen.

Enligt kinesiska medieuppgifter investerar Stellantis nu en icke nämnd summa i Leapmotor. I gengäld får se tillgång till märkets senaste elbilsplattform Leap 3.0.

I dagsläget säljer Leapmotor, som grundades 2015, småbilen T03 i Frankrike. Under bilmässan IAA var Leapmotor på plats med stor närvaro inför en kommande lansering i fler europeiska länder.

Då med större elsuvar som C10. Den använder också den nämnda plattformen Leap 3.0, som bland annat använder så kallad ”cell to chassi”-teknik där batteriet blir en del av bilens struktur.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!