Vändning hos VW – då kommer den billiga elbilen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 maj 2024

2025 ska Volkswagen lansera ID.2all som lovas få ett pris från 25.000 euro, eller omkring 280.000 kronor. Men det arbetas även på den ännu billigare ID.1 med ett pris från 20.000 euro. Efter att det häromveckan stod klart att det inte blir något samarbete med Renault kring den lägger Volkswagen nu korten på bordet och avslöjar mer om bilen.

Redan från början talade Volkswagen om att det behövs samarbeten för att sänka kostnaderna vid utveckling och tillverkning. Men nu står det klart att Volkswagen väljer att göra ID.1 på egen hand. Samtidigt meddelas att vi kommer få se bilen 2027 och att den ska tillverkas i Europa.

Om priset verkligen blir från 20.000 euro, alltså omkring 230.000 kronor, är däremot inte lika säkert. Volkswagen talar nu om att “erbjuda kompakta, särskilt prisvärda elbilar i prisklassen runt 20.000 euro”.

Avgörande för att lyckas med priset och tillverkning i Europa är att Volkswagen får igång sin batteritillverkning här. För tillfället etablera koncernen två batterifabriker, en i tyska Salzgitter och en utanför Valencia i Spanien.

Några tekniska detaljer kring just batteriet eller drivlinan bjuds vi ännu inte på. Däremot en teaserbild som visar en kompakt halvkombi, vilket ju också en karossform vi kan räkna med hos en billig elbilar som riktar sig till europeiska kunder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!