Geely HQ_Foto_GEely

Volvos ägare Geely granskas av EU-kommissionen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 nov 2023

Kan elbilar tillverkade i Kina konkurrerar med lägre priser i Europa på grund av kinesiska subventioner? Det menar i alla fall EU-kommissionen som tidigare i höst meddelade att de inleder en undersökning kring frågan. Med eventuella strafftullar på elbilar tillverkade i Kina som följd.

Beslutet togs inte emot väl av Kina, som menade att det handlade om protektionism från EU för att skydda sin egen bilindustri. Även europeiska biltillverkare BMW, Mercedes och Volkswagen – alla med tillverkning i Kina – kritiserade undersöknigen som de menade genomförts på ett oprofessionellt sätt.

Det handlade då om det frågeformulär i form av en PDF på sju sidor där tillverkarna måste svara på frågor om sin verksamhet i Kina. Utöver det ska det finnas ännu ett formulär på tterligare 43 sidor som skickas som stickprov.

Ett av formulären har nu även skickats till Volvo och Polestars ägare Geely, uppger Sveriges Radio. Även statliga SAIC, som bland annat äger märket MG, samt BYD uppges nu hamna under EU-kommissionens lupp

Enligt Ekot är Geelys kommunikationschef i Sverige Stefan Lundin förvånad över att Geely nu undersöks. ”Geely alltid varit en stark förespråkare för frihandel och följer de regler som gäller för de olika marknader vi agerar på”, skriver han i ett svar till Sveriges Radio.

Vad undersökningen i slutändan leder till är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: