i7 M70 är BMW:s mest kraftfulla elbil någonsin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 apr 2023

Lyx och prestanda ser ut att spela en stor roll på bilsalongen som nu pågår i Shanghai. Redan har vi fått se Volvo EX90 Excellence och Maybach första elbil i form av Mercedes Maybach EQS 680 SUV.

Nu kommer även BMW med en specialversion av en elbil, men då med mer fokus på prestanda. BMW i7 M70 är tillverkarens kraftfullaste elbil hittills. Elmotorerna på fram- och bakaxeln ger en total effekt på 485 kW, eller 660 hästkrafter.

0-100 km/h går då på 3,7 sekunder och toppfarten anges till autobahndugliga 250 km/h.

Effekten är bland annat resultatet av att bilen kommer med dubbla växelriktare som bidrar till att öka toppeffekten. BMW trycker också på att de båda elmotorerna arbetar med elektromagneter och tillverkas helt utan behov av sällsynta jordartsmetaller.

Batteriet är på 101,7 kWh, och alltså samma som hos BMW i7 xDrive60 som har en räckvidd på 62 mil. Trots att i7 M70 har 114 hästkrafter mer anges räckvidden här till 56 mil.

Laddeffekten är också samma som tidigare, alltså upp till 195 kW vid en snabbaddare och en ombordladdare på 22 kW.

i7 M70 blir också först ut med den nya funktionen ”Max Range” som ska öka bilens räckvidd med upp till 25 procent

Det påminner om ”Sherpa Mode” hos eldriva Fiat 500 och kommer altså inte helt utan kompromisser. Med ”Max Range” aktiverat begränsas maxhastigeten till 90 km/h och klimatanläggningen stängs av.

Enligt BMW är ”Max Range” tänkt att användas om du till exempel måste hoppa över ett planerat laddstopp på vägen.

En del plats för lyx finns det däremot också, något som ju hittas redan i grundutförandet av BMW i7. Med ett speciellt M-chassi med adaptiv luftfjädring ska den nya versionen enligt BMW bjuda på ”den perfekta kombinationen av elektromobilitet och prestanda och därmed en unik körupplevelse i lyxsegmentet”.

BMW i7 M70 ska börja tillverkas i höst och något pris har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!