Kia lanserar ny fordonsklass med flexibla fordon

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jan 2024

I sina satsningar på eldrift har både Kia och Hyundai flera gånger lyft fram ”Purpose Built Vehicle”, PBV. Det beskrivs då som eldrivna fordon specifikt anpassade för olika uppgifter. Som taxitjänster eller för användning inom industrin.

Under elektronikmässan CES i Las Vegas presenterar Kia nu en ny tolkning av PBV, nämligen ”Platform Beyond Vehicle”. Grundidén är nu att erbjuda flexibla eldrivna fordon som ska kunna användas för olika saker.

– Kia har en vision att gå bortom det traditionella bilkonceptet genom att tillgodose behoven hos olika kunder och i samhället med innovativa och anpassade fordon och tjänster för specifika marknads- och affärsförhållanden, med allt från affärssystem till mjukvara och framtida teknik, säger Ho Sung Song som är Kia:s vd och koncernchef.

Det handlar därför enligt Kia om en helt ny fordonsklass som vi nu får ett smakprov på i form av fem konceptbilar i tre olika storleksklasser. De kommer i sin tur erbjudas i fyra olika utföranden: Basic, Van, High Roof och Chassi Cab.

Först ut blir versionen PV5 som ska lanseras 2025 och komma hit till Europa året efter. Konceptet bygger på en fast förardel där resterande del av fordonet kan utrustas med färdigkonstruerade påbyggnader för olika behov. Enligt Kia är tanken att kunna använda en PBV som ”taxibil på dagen, leveransvagn på natten och fritidsbuss på helgerna”.

Hur många laddstopp som behövs för att använda en PBV som taxi halva dygnet och lastbil under andra halvan framgår inte. Några räckviddssiffror presenterades inte, endast att Kia kommer erbjuda sina PBV-fordon med tre olika batteristorlekar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!