Mer energilagring från Nissan – även i jättearena

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 dec 2016

Nissan och samarbetspartnern Eaton utökar utbudet av energilagringsystemet X Storage för hemmabruk. Dessutom ska Amsterdam Arena förses med ett jättesystem som motsvarar batteripaket från 280 Nissan Leaf.

X Storage Home finns nu i sex olika konfigurationer  med ett pris på mellan 3 500 och 5 580 euro, plus moms och installationskostnader. Systemen i de billigaste prisklasserna bygger på återanvända batterier, medan de dyrare systemen har helt nya celler.

Produkten, som både kan lagra egengenererad energi och energi från elnätet, säls initialt i Storbritannien, Norge och Tyskland, men fler europeiska länder tillkommer.

Jättesystemet som ska installeras i det nederländska  fotbollslaget Ajax hemmaarena blir det största i Europa och ska initialt fungera som ett backupsystem i stället för de dieselgeneratorer som i dag används. Planen är dock att gå längre än så, säger arenans vd Henk Markerink.

– Det handlar om stora miljövinster. Vi kommer snart att kunna lagra energi från våra solpaneler och vindkraftverk för att använda den när den behövs. Amsterdam Arena kommer att bli världens första stadion som inte kommer att använda fossila bränslen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!