Ökad försäljning av elbilar från Volkswagenkoncernen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jul 2023

Volkswagens uppges ha problem med att sälja sina eldrivna ID-modeller i de volymer som tillverkaren hade räknat med. Men det betyder inte samma sak som att försäljningen minskat. Tvärtom, och när Volkswagenkoncernen – där förutom märket Volkswagen bland annat även Audi, Skoda, Seat/Cupra och Porsche ingår – nu släpper siffror för årets försata sex månader visar de på 321 600 sålda eldrivna modeller.

Det är en ökning med 48 procent jämfört med samma tidsperiod förra året då Volkswagen sålde 217 200 helt eldrivna modeller. Sett till koncernens hela försäljning som även innefattar märken som Bentley, Lamborghini och lastbilar från bland annat Scania stod de eldrivna modellerna för 7,4 procent av försäljningen. Också det en ökning jämfört med samma period förra året då andelen var 5,6 procent.

Audi Q8 e-tron

Det var framförallt på den europeiska marknaden som koncernen fick ut elbilar. Här ökade försäljningen med 68 procent till totalt 217 100 fordon. Även den nordamerikanska marknaden visade på en uppgång med 76 procent. Där handlade det om ett betydligt mindre antal med 29 800 fordon.

Tuffare gick det i Kina, som Volkswagen beskriver som ”en särskilt konkurrensutsatt marknad”. Försäljningen där uppgick till 62 400 elbilar, vilket är en minskning på 2 procent. Det är också konkurrensen från kinesiska tillverkare samt Teslas prissäkningar som utmålas som de stora utmaningarna för Volkswagens försäljning av elbilar. Årets andra kvartal visade däremot på en ökning på 18 procent för koncernens elbilar på den kinesiska marknaden.

Cupra Born sålde bättre än Porsche Taycan under årets första sex månader.

Med 164 800 fordon stod märket Volkswagen för flest elbilar från koncernen under första halvåret. Av dem stod modellerna ID.4 och ID.5 för 101 200 exemplar. På andra plats hittas Audi med 75 600 elbilar följt av Skoda med en försäljning på 31 300 eldrivna modeller. Seat/Cupra, som endast har elbilen Cupra Born i dagsläget, sålde med 18 900 elbilar fler än Porsche som landade på 18 000 exemplar av de olika versionerna av Taycan. Eldrivna transportbilar – där förmodligen även ID. Buzz ingår – uppgick till totalt 12 300 sålda bilar.

På den svenska marknaden lyckades Volkswagenkoncernen sälja 12 498 eldrivna modeller under årets första sex månader.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: