Problem hos Northvolt – skrotar även VW beställning?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jul 2024

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har lockat till sig stora investeringar från bland annat tyska biltillverkare. Men tillverkningen av battericeller har inte kunnat skalas upp enligt plan och nu börjar tålamodet att tryta nere i Tyskland.

BMW har redan rivit en order på batterier värd 2 miljarder euro, eller 22 miljarder kronor. Enligt uppgifter i bland annat tyska Manager Magazin på grund av att leveranserna av battericeller har försenats. Från Tyskland kommer nu också uppgifter om att även jätten Volkswagen har börjat undersöka möjligheten att köpa in celler från annat håll än Northvolt.

Med hänvisning till information från koncernen uppger branschtidningen Automobilwoche att Volkswagen har tillsatt en arbetsgrupp som undersöker om Northvolt klarar av att leverera de battericeller som avtalats. Eventuellt måste Volkswagen annars “omorganisera”, enligt tidningen. Något som alltså kan innebära att Northvolt tappar ännu en stor order.

Volkswagen äger genom sina investeringar i den svenska batteritillverkaren omkring 20 procent av Northvolt. Idag levererar Northvolt battericeller till bland annat Scania, som ingår i Volkswagenkoncernen genom deras ägare Traton. Tidigare i år meddelade Scanias vd Christian Levin att försenade leveranser från Northvolt gör att tillverkaren ligger ett år efter med sina planer för eldrivna lastbilar. Enligt Automobilwoche planerar Porsche att använda celler från Northvolt i batterierna för de kommande eldrivna versionerna av Boxter och Cayenne.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: