Räckvidden hos I-Pace förbryllar forskare

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

29 okt 2018

Jaguars första elbil I-Pace har i det stora hela fått positiva recensioner. Samtidigt verkar det som att företaget har en hel del att jobba med. Enligt den amerikanska testcykeln från EPA handlar det om 234 miles, motsvarande 376 kilometer, vilket är omkring en mil kortare än förhandssnacket från den brittiska biltillverkaren.

Skillnaden är inget att höja på ögonbrynen över, framför allt då det handlar om en omodern testcykel. Mysteriet är snarare hur det kommer sig att bilen inte har längre räckvidd – batteripaketet är trots allt bland de största i branschen: 90 kilowattimmar.

Forskare vid det amerikanska universitetet Carnegie Mellon är också förbryllade, skriver The Drive. Enligt deras beräkningar var den räckvidd som Jaguar hade hoppats på snarare i snålaste laget.

– Vi får inte ihop siffrorna ens om vi förutsätter sämsta möjliga verkningsgrad hos batteriet, säger forskaren Shashank Sripad till sajten.

Tillsammans med sitt team har han använt sig av alla sorters parametrar, inklusive luftmotstånd, rullmotstånd och bilens massa. Samma metod har använts för en rad andra modeller och träffsäkerheten har hittills varit mycket hög.

När de räknade på Model 3 kom de fram till rätt energimängd i förhållande till räckvidd på en kilowattimme när. Bilen behöver ett batteripaket på 76 kilowattimmar i stället för de 75 som Tesla har monterat för att uppnå den annonserade räckvidden. När de räknade på Model X kom de fram till att Tesla i stället är lite för generösa – de har monterat ett batteripaket på 100 kilowattimmar när det egentligen hade räckt med ett på 98 kilowattimmar.

När det handlar om Jaguaren är skillnaden desto större. Sripad och hans kolleger är därför förbryllade. På papperet borde räckvidden vara uppemot 250 miles, omkring 402 kilometer. Sisådär 25 kilometers räckvidd försvinner alltså på väg från batteripaketet till hjulen. Frågan är varför.

Forskarna har tre hypoteser: Motorerna i I-Pace är långt ifrån lika effektiva som Teslas – skillnaden är över 20 procent. Jaguars batteripaket är ”mjukvarulåst” och kan bara leverera mellan 73 och 75 kilowattimmar. Den tredje teorin är mest osannolik, anser de. Precis som tidigare baseras deras indata på tillverkarens uppgifter, så även luftmotståndet. Enligt Jaguar handlar det om en koefficient på 0,29. Simuleringen visar på något helt annat om de andra parametrarna stämmer, säger Sripad.

– Luftmotståndskoefficienten skulle i så fall vara nästan dubbelt så stor – 0,55 i stället för 0,29 – och det är osannolikt att det skulle handla om så mycket.

Frågan är huruvida tidningen Elbilens testteam också kommer att klia sig i huvudet efter att man har genomfört en långkörning i bilen, vilket sker i slutet av november då den dessutom ska testas i vintertemperaturer.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: