Så drar du tyngre släp med Volkswagens ID-modeller

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 maj 2024

Hur tungt släp en ny elbilsmodell får dra är för många kunde en avgörande fråga. Volkswagen erbjuder nu möjligheten att öka vikten för tillåtet släp med 200 kilo för sina modeller ID.4, ID.5, ID.7 och ID.7 Tourer.

“Tricket” som används är att Volkswagens ansökt om dispens hos Transportstyrelsen för att fastställa vikten för släpet utifrån ett 8 procents värde för vägens lutning, i stället för som annars 12 procent. Något som gör det möjligt att öka den högsta tillåtna vikten på ett släp hos de bakhjulsdrivna versionerna till 1.200 kilo och för de fyrhjulsdrivna versionerna till 1.400 kilo.

En viss arbetsinsats krävs dock innan du kan hänga på ett tyngre släp. Bilen måste genomgå en ny registreringsbesiktning där det krävs speciella dokument och innan det få en ny typskylt med den högre vikten monterad på bilen. Både dokumenten och den nya skylten går det att få hjälp att ordna hos Volkswagens återförsäljare.

Kostnaden för besiktningen och skylten står ägaren för och exakt vilken summa det handlar om har inte meddelats. Föraren bär också ansvaret för att inte dra de tyngre släpet på vägar med mer än 8 procents lutning samt att ha rätt typ av körkort för den nya vikten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!