Scania får rekordorder på eldrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jun 2024

Scania har uppgett att de ligger lite efter i planeringen för tillverkningen av eldrivna lastbilar. Orsaken är att batteritillverkaren Northvolt inte kunnat leverera battericeller i den mängd som lastbilstillverkaren hoppats på.

Men nu meddelas ett viktigt steg då Scania fått in sin hittills största order på eldrivna lastbilar i Sverige. Åkeriet EcoLink i Skara har på uppdrag av Jula Logistisk tecknat ett ramavtal som innefattar 20 eldrivna lastbilar som ska levereras från Scania.

– Att EcoLink och Jula Logistics gör en så pass stor satsning är en tydlig markering i transportbranschen. Ett större skifte till elektriska och fossilfria vägtransporter är definitivt på gång och det ska bli intressant att följa EcoLink och Jula Logistics i sin omställning med hjälp av våra elektriska lastbilar, säger försäljningsdirektör Niklas Engholm hos Scania Sverige.

Beställninge handlar om 3-axliga dragbilar som har en effekt på 540 hästkrafter och kan dra tågvikt på upp till 64 ton. Batteripaketet är på 624 kWh och kan laddas med upp till 375 kW.
Exakt hur lång räckvidd som klaras av på en laddning framgår inte. Men de 20 lastbilar ska sättas in för regionala transporter från Falköping till Julas centrallager i Skara.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!