Scania satsar på energilagring i vätgas

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 dec 2018

Scania utvecklar en sopbil med bränslecellsteknik. Förutom själva drivlinan körs även komprimatorn på el.

– Bränsleceller är en lovande teknologi för att kunna minska transportindustrins koldioxidutsläpp. Därför är det viktigt att vi får mer erfarenhet av hur bränsleceller används i drift hos kunderna, säger Marita Nilsson, projektledare för elektrisk drivlineteknologi vid Scania.

Fordonet har tagits fram i samarbete med återvinningsföretaget Renova och fordonet väntas levereras om omkring ett år. Även Energimyndigheten och Kungliga tekniska högskolan ingår i projektet.

Hans Zackrisson, utvecklingschef på Renova, säger att man har stora förhoppningar på tekniken.

– Elektrifiering genom bränsleceller som drivs av väte är ett mycket intressant alternativ för tunga nyttofordon som sopbilar. De kan dra nytta av alla fördelarna med elektrifiering samtidigt som man behåller några av de bästa delarna från konventionella fordon, nämligen räckvidd, servicetid och nyttolast.

Sopbilen blir inte Scanias första bränslecellsfordon. Företaget utvecklar även fyra vätgasdrivna lastbilar med tillhörande anläggning för vätgasproduktion till den norska livsmedelsgrossisten Asko. Förutom att fordonen är utsläppsfria – anläggningen ska producera hållbar vätgas och bränslecellerna genererar bara elektricitet och vatten – är de även snabbtankade och har en räckvidd på 500 kilometer.

Efter en ganska trög start har det på senare tid lanserats flera elfordon som drivs av vätgas, samt en rad initiativ för att accelerera utvecklingen.

Tidigare i veckan presenterade den sydkoreanska fordonskoncernen Hyundai Motor Group, där även Kia ingår, planer på att fram till 2030 investera motsvarande 60 miljarder kronor i tekniken. Koncernen är också en av flera ledande fordonstillverkare samt andra industri- och energiföretag, däribald Total och Shell, som ingår i intresse- och lobbyorganisationen Hydrogen Council. ”Vätgasklubben” bildades så sent som under World Economic Forum förra året och har nu över 50 medlemmar.

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!