Scania visar upp sitt senaste elfordon

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

21 jan 2020

Scania har utvecklat en 26 tons lastbil med ett batteripaket på 56 kilowattimmar och en räckvidd på uppemot 500 kilometer. Den långa räckvidden förklaras av att fordonet även är försett med vätgastankar och en bränslecellsstack på 90 kilowatt. Nu ska den norska livsmedelsgrossisten Asko testa fyra sådana.

Företaget har tidigare visat upp en sopbil med vätgasteknik och en batterielektrisk buss. Att man den här gången återigen satsar på vätgas beror på klimatet – och då avses inte bara global uppvärmning.

– Vätgas är ett intressant alternativ för elektrifierad fjärrtrafik och inledande tester visar att tekniken fungerar väl i kallare klimat , säger Scanias försäljnings- och marknadsföringschef Karin Rådström.

Batteripaketet är som vi redan har konstaterat inte särskilt imponerande – var och varannan elbil har ett sådant eller större. Detsamma gäller vätgastankarna, som ”bara” klarar av 350 bar, hälften så mycket som de tankar som sitter i många andra bränslecellsfordon. Hade samma typ av tankar använts i lastbilen skulle räckvidden bli 800 till 1 000 kilometer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: