Tesla Model 3 – som nu visas upp i Sverige – får CCS-laddning

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

14 nov 2018

Det som många misstänkt är nu bekräftat från Tesla: Det kommer att gå att ladda med CCS – det vill säga den europeiska laddstandarden – i nya Model 3.

– Även om Tesla-ägare redan har tillgång till de mest praktiska och pålitliga laddningslösningarna som finns tillgängliga med hemmaladdning, Supercharging och Destination Charging, vill vi utöka deras laddningsförmåga vid tredjepartsladdare, säger en talesperson från Tesla.

Men lösningen är inte helt enkel, det kommer att krävas en speciell kabel på befintliga superchargers, för att det ska fungera att ladda både på CCS-laddare och Teslas egna superchargers.

– Innan Model 3-leveranserna börjar i Europa kommer vi att eftermontera våra befintliga Superchargers med dubbla laddningskablar för att möjliggöra användning av Supercharger-nätverket för Model 3 som kommer med en laddningsport CCS Combo 2. Model S och Model X-kunderna har fortsättningsvis full tillgång till nätverket och en CCS Combo 2-adapter kommer snart att finnas tillgänglig att köpa, om så önskas.

Just nu byggs nästa generation av CCS-laddare ut i Europa med effekt på upp till 350 kW. Huruvida Model 3 kan ta emot högre effekt med CCS-standarden framgår inte. Teslas vd Elon Musk har dock tidigare antytt att de ska förbättra supercharging, men att en rimlig styrka ligger mellan 200 och 250 kW.

Att efterhandsmontera CCS-kablar till det befintliga nätverket kommer att ta tid.

– De börjar med de mest trafikerade vägarna i Europa, säger Maria Lantz, på Tesla Sverige.

CCS-uttaget blir standard på Model 3.

 

Model 3 har i dagarna Sverigepremiär, och visas nu för första gången för reservationshållare, varav vissa har väntat ända sedan mars 2016. Bilen går dock bara att beskåda och provsitta. Provkörningar lär komma närmare leveranserna nästa år.

Först ut är Mall of Scandinavia i Stockholm, där bilen kommer att husera till 25 november, därefter går den att beskåda i Täby Centrum från och med 26 november. Den 24 november till 8 december visas Model 3 upp i Göteborg på Södra hamngatan och sist ut bli Malmö, där bilen visas från 17 december. Här är programmet. 

Model 3 kommer även att finnas på plats på E-Car Expo som hålls på Svenska mässan i Göteborg mellan 30 november och 2 december.

EMEA-M3-CCS-Combo-2-Tail_Charge_wHandle

Sverigepremiär för Model 3 i Mall of Scandinavia:

IMG_7100

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!