Toyota sänker ambitionen med sin satsning på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2024

Från att idag endast ha en eldriven personbil – elsuven bZ4X – vill Toyota till 2030 kraftigt öka försäljningen av elbilar. Bland annat har det lovats 35 nya eldrivna modeller från Toyota och Lexus fram till 2030. Och idag fick vi veta att Toyota ingår i en ny jättesatsning mellan företag och stat kring att utöka tillverkningen av batterier i Japan.

Men riktigt så många elbilar som först tänktes säljas ser det nu inte längre ut att handla om. Målet att 2026 sälja 1,5 miljoner elbilar om året skruvas nu ned till 1 miljon. Orsaken till det sänkta målet är att försäljningen av elbilar har bromsats in, uppger japanska Nikkei Asia. Om Toyota räknar med en ökning av elbilar efter 2026 och därmed håller fast vid målet att sälja 3,5 miljoner elbilar om året 2030 är oklart.

Toyota håller fast vid sin strategi kallad “Multi Path” där tillverkaren satsar på olika drivlinor, med stort fokus på hybridmodeller. Utöver eldrift med batteri investerar Toyota också stort i bränsleceller, då både för personbilar och andra fordon.

Enligt de senaste siffrorna sålde Toyota 100.000 helt eldrivna fordon under 2023. Förutom elsuven bZ4X räknas då vätgasbilen Mirai samt transportbilar som byggs i samarbete med Stellantis in.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: