Uppgift: Även Stellantis söker kinesisk samarbetspartner

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 aug 2023

Både Volkswagen och Audi har inlett samarbeten med kinesiska tillverkare kring utveckling av elbilar. Med det hoppas de båda tyskarna kunna öka sina marknadsandelar i Kina, som är världens största marknad för elbilar.

Nu ser det ut som att även jättekoncernen Stellantis är inne på samma linje. Det innebär då ett byte av strategi. Förra året minskade Stellantis sin verksamhet i Kina och stängde bland annat Jeep-fabriken där. Jämfört med till exempel Volkswagen spelar den kinesiska marknaden hittills en mindre viktig roll för koncernen.

Men även Stellantis, där märken som Opel, Peugeot, Citroën, Fiat och Jeep ingår, har redan idag ett samarbete med kinesiska Dongfeng. Under det säljs bland annat eldrivna modeller från Peugeot och Citroën i Kina, men hittills utan större framgång. Vilken tillverkare Stellantis eventuellt kan samarbeta med är oklart. Med hänvisning till anonyma insiderkällor pekar nyhetssajten Bloomberg ut tillverkaren Leapmotor.

För en knapp månad sedan presenterade Leapmotor en ny elbilsplattform med ett uttalat mål att licensera den till andra tillverkare. Även Volkswagen har uppgetts föra samatal med Leapmotor om ett samarbete. Sedan tidigare är det klart att Volkswagen går in med 700 miljoner dollar i Xpeng för ett samarbete att utveckla elbilar. I ett första uttalande handlade det då om elbilar för den kinesiska marknaden. Volkswagenchefen Oliver Blume öppnade senare för att vi kanske kan få se modeller från samarbetet även här.

-I vårt samarbete med Xpeng finns även möjligheten att utvidga det utanför Kina. Men först vill vi etablera affärsmodellen i Kina, sa Oliver Blume under en presskonferens.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: