Volkswagen fördjupar tekniskt samarbete med Xpeng

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 jul 2024

För att få fart på den tröga försäljningen av elbilar på den viktiga kinesiska marknaden inledde Volkswagen förra året ett samarbete med tillverkaren Xpeng. Då framförallt kring utveckling av mjukvara för elbilar som ska lanseras i Kina och då erbjuda tjänster som bättre motsvarar vad kunder förväntar sig där.

Nu meddelas att den nya så kallade “E/E-arkitekturen” även kommer att kunna användas hos elbilar som använder Volkswagens nuvarande elbilsplatform MEB. Tidigare har det talats om att frukterna från samarbetet med Xpeng ska lanseras med fyra modeller som ska använda en annan konstruktion framtagen av Volkswagen som kallas “China Main Platform”.

Med “E/E-arkitekturen” hoppas Volkswagen kunna erbjuda både bättre digitala och uppkopplade tjänster, samt minska kostnaderna genom en mer effektiv uppbyggnad som använder 30 procent färre styrenheter.

Här hos oss kan vi inte räkna med att få se några av de nya funktionerna från samarbetet mellan Volkswagen och Xpeng. Hittills har det hela tiden hetat att det endast handlar om modeller för den kinesiska marknaden. Nyligen visade Volkswagen den första av flera modeller i den nya bilserien Unyx. Också den är framtagen för den kinesiska marknaden, men baseras på dagens teknik MEB.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: