Tredje anläggning – Scanias ägare ökar batteritillverkning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jul 2024

Inför Scanias storsatsning på eldrivna lastbilar pausades arbetet vid fabriken i Södertälje hela förra sommaren. Under tiden anpassades arbetet där för eldrift och den nya anläggningen för montering av batteripaket togs i bruk. Just arbetet med batterierna har däremot bromsats av att batteritillverkaren Northvolt inte kunnat leverera tillräckligt många battericeller.

Men elektrifieringen fortsätter ändå framåt, både hos Scania och dess ägare Traton som är en del av Volkswagenkoncernen. Traton uppges nu planera en tredje fabrik för batterimontering som då ska leverera batteripaket både till Scania och MAN. Utöver monteringen av batteripaket hos Scania i Södertälje pågår arbetet med en liknande anläggning i tyska Nürnberg.

Var den nya anläggningen hamnar är ännu inte beslutat. Enligt nyhetsbyrån DPA står det mellan Tyskland, Polen eller Nederländerna. Kapaciteten uppges vara planerad till 100.000 batteripaket om året, vilket är tillräckligt för omkring 20.000 eldrivna lastbilar.

Var battericellerna ska komma ifrån och om även här Northvolt är tänkt som leverantör framgår inte. Någon egen cellproduktion handlar det inte om, det bygger Volkswagen däremot upp i tyska Salzgitter vilket talar för att den tredje anläggningen för batterimontering kan komma att hamna där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!